Jeotermal sistemlerin bazı elemanlarının eksik veya hiç olmadığı durumlarda Kızgın kuru kaya (KKK) ve Geliştirilebilir jeotermal sistemlerden (GJS) bahsedilir. Sistemde porozite ve ısıyı taşıyan akışkanın olmadığı ancak sıcaklığın yüksek olduğu bir kaya bulunuyorsa bu sisteme KKK diyebiliriz. Porozite ve akışkanın sınırlı olduğu sistemlere ise GJS diyebiliriz.

KKK ve GJS lerin kullanılması için bir dizi işlemin gerçekleşmesi gerekmektedir. Aşağıdaki videoda bir sistemin bulunmasından işlenmesine kadar geçen süreç canlandırılmıştır.

Kızgın kuru kaya jeotermal sistemlerde bulunan rezervuar kayaç genelde bir derinlik kayacı olan granittir. Granit geçirimsiz bir kayaç olduğundan burda rezervuar oluşturma çalışmaları için hidrolik çatlatma yöntemi kullanılarak kayaç içerisinde akışkanın dolaşabileceği çatlaklar oluşturulur. Bu sayede granit içersine bir eşanjör sistemi yapılmış olur. Bu sistemin aşağıdaki uzanımı akustik emisyon yöntemi veya başka yöntemler aracılığı ile belirlenebilir. Bu araştırmalar neticesinde üretim için gereken noktalara sondajlar yapılarak kızgın kuru kayalardan yüksek miktarda enerji üretmek mümkün olabilir.

05 Mart 2018, Pazartesi 1302 kez görüntülendi